Hasznos tanácsok adataink védelméről és biztonságáról

Akár asztali számítógépet (PC-t), laptopot, táblagépet vagy okostelefont használunk fontos odafigyelnünk adataink biztonságára és védelmére. A családi fotóink, munkával kapcsolatos dokumentumaink vagy akár jelszavaink elvesztése is komoly fejfájást okozhat, mert ezek a legtöbb esetben pótolhatatlanok.

 

 

Fontos tudni! Nem létezik 100%-os biztonságú adathordozó!

 

Adatainkat többféle adathordozón tárolhatjuk. HDD, SSD, CD/DVD meghajtón, pendrive-on vagy például memóriakártyán. A lehetőségek száma nagy, azonban egyik adathordozó sem nyújt teljes védelmet, de megbízhatóságban lehetnek különbségek.

CD/DVD: Manapság már kevesen használják, a DVD megjelenése óta több mint 20 év telt el, a CD pedig már közel 40 éves múltra tekint vissza. Azóta gyorsabb, nagyobb kapacitású és megbízhatóbb adathordozók váltották fel. A rajtuk tárolt adatok károsodhatnak a rossz tárolás miatt is, a karcok és porszennyeződéstől. Érdemes fénytől védett, hűvös, páramentes helyen tartani őket, de még inkább javasolt, hogy a rajtuk tárolt adatokat modernebb, megbízhatóbb adathordozókon tároljuk. Kapacitása egyoldalas lemez esetén 4,7GB.

HDD: Asztali számítógépekben, laptopokban használatos adathordozó. A legelterjedtebb adattárolási eszköz. Ha számítógépet vásárlunk a boltban akkor valószínűleg lesz benne HDD. A mérete is változhat, a kis méretű laptopokban használatos, a nagy pedig asztali számítógépekben. Általában nagy kapacitású, általában 500MByte és 1TB (1000MByte) közötti méret a legáltalánosabb, de létezik ennél sokkal nagyobb kapacitás is. Jellemzője, hogy belül folyamatosan mozgásban van, mivel forgótányéros eszközről van szó, ezáltal érzékeny a mozgatásra. A külső hordozható adattárolókban is ilyen lemez van és mivel érzékeny eszközről van szó, ezáltal az éllettartama jelentősen alacsonyabb lehet. Megbízhatósága változó, léteznek drágább, tartósabb HDD-k és a használattól is függhet az élettartama. Amikor elromlik kerregő hangot adhat, vagy rossz szektorok jelennek mag rajta, ebben az esetben azonnal érdemes lementenünk róla minden adatot, de elképzelhető, hogy egyik napról a másikra elromlik.

SSD: Ez az adattároló eszköz nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért a HDD-vel szemben szinte hangtalan működést biztosít, jelentősen gyorsabb és a megbízhatósága is nagyobb. Kevésbé érzékeny a mozgatásra, hordozhatóságra. Szintén asztali számítógépekben és laptopokban használatos leginkább. Amennyiben új számítógépet vásárlunk érdemes olyat választanunk, amiben már van ilyen adattároló, de ez természetesen a későbbiekben is bővíthető, cserélhető alkatrészről van szó. A megbízhatósága magasabb, mint a HDD-nek, azonban sajnos ennél az adathordozónál is előfordulhat, hogy minden előjel nélkül tönkremegy és mivel az adatokat cellákban tárolja, az adatvisszaállítás kevésbé lehet sikeres.

Pendrive: Rendkívül elterjedt, kis méretű, adattárolásra alkalmas hordozható eszköz. Előnye, hogy könnyen és gyorsan hozzáférünk a rajta található fájlokhoz, hátránya, hogy kevésbé megbízható. Mivel folyamatosan USB csatlakozón keresztül fel-le csatlakoztatjuk ezért nagyobb a hibalehetőség. Amennyiben fizikai sérülés érte (pl. eltört csatlakozó) az javítás megoldható, elektronikai hiba esetén már kicsi a valószínűsége, hogy visszaállíthatók lesznek az adatok.

Memóriakártya: Telefonok, fényképezőgépek, GPS és még sok más eszközben találkozhatunk memóriakártyával. A javíthatóságuk sérülés, elektronikai hiba esetén alacsony.

A fentiekből láthatjuk, hogy az adathordozók egyike sem nyújt védelmet az adatainknak. Szerencsés esetben ezek 5-10-15 évig is hibamentesen működnek, de bármikor bekövetkezhet nem várt meghibásodás.

 

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A fontos adatainkat több helyen tároljuk! Az adatvesztés elkerülése érdekében az egyik leghatékonyabb megoldás, ha folyamatosan mentést készítünk adatainkról egy másik lemezre. Ez lehet manuális vagy automatikus. Már léteznek olyan szoftverek, amik bizonyos időpontokban vagy eseményhez kötötten (például: újraindítás, frissítés) után automatikusan mentést készítenek. További megoldás, hogy „RAID” módban használjunk a számítógépünk. Ez a megoldás leginkább szerverekben használatos, ahol kiemelten fontos az adatok védelme. Ezzel a megoldással minden adatunk automatikusan tükrözve lesz egy másik lemezre.

 

Felhőben tárolt adatok

A „felhőben” tárolás azt jelenti, hogy a megadott mappát vagy lemez tartalmát folyamatos internet kapcsolat esetén egy szolgáltatással (pl. Google Drive, OneDrive, Dropbox) feltöltjük, ezáltal a számítógépünktől függetlenül bármikor, bárhonnan (akár okostelefonról is) elérhetjük egy weboldalon keresztül. A modern mobiltelefonok szinte mindegyikre rendelkezik már ilyen szolgáltatással.

Rendszerfelügyelet

Ha folyamatosan nyomon követjük lemezünk állapotát, akkor kevésbé érhetnek meglepetések. A magyar fejlesztésű „Hard Disk Sentinel” program pontos információt ad a lemezünk állapotáról és riasztást küld amennyiben meghibásodást észlel. Ennek használatával még lesz időnk lementeni adatainkat a teljes meghibásodás előtt.

Zsarolóvírusok

A lemezünk meghibásodása mellett további veszélyforrást jelentenek az un. „zsarolóvírusok” amelyek elérhetetlenné teszik adatainkat. A visszaállításra a legtöbb esetben nincs megoldás!

Ezért különösen fontos, hogy egy megbízható vírusvédelmet használjunk.

Ha már megtörtént a baj!

Előfordulhat, hogy adataink úgy is hozzáférhetetlenek lesznek, hogy nem hibásodott meg a lemezünk, hanem az operációs rendszer hibájából vagy mert akaratlanul letöröltük adatainkat, esetleg a teljes lemezünk formázva (törölve) lett. Ekkor még nagyon jó eséllyel van lehetőség az adatok visszaállítására, amennyiben az adatokat nem írtuk felül, azaz nem másoltunk semmit a lemezre. 

A visszaállításra már sok szoftver létezik, az egyik leghatékonyabb a GetDataBack (fizetős) szoftver, amely képes megkeresni és visszaállítani törölt fájlainkat. Fontos, hogy a visszaállítandó adatokat soha ne arra a lemezre másoljuk vissza, amelyről az adatmentést végezzük! Továbbá az sem mindegy, hogy milyen a lemezünk fájlrendszere. Amennyiben ezzel nem vagy tisztában, javasoljuk, hogy az adatvesztés érdekében bízd szakemberre a visszaállítást.

 

Mi a teendő, ha már szoftveres megoldással sem állíthatók vissza adataink?

Előfordulhat, hogy adathordozónk úgy hibásodott meg, hogy fizikailag megsérült, mechanikus vagy elektronikus hibát produkál. A HDD-k esetében a lemezeket a gyártásnál légmentesen lezárják, így megbontásuk otthoni körülmények között nem javasolt! A levegőben található porszemcsék vagy karcok akár véglegesen elérhetetlenné tehetik adataink. Fontos, hogy ilyenkor szakemberre bízzuk a munkát és ne próbáljuk „házilag” megoldani. Elektronikai hiba esetén a lemez megbontása nélkül, egy donor lemez segítségével lehetséges a javítás, ehhez azonban a saját lemezünk típusával pontosan megegyező meghajtót kell beszereznünk.

 

Milyen előjelei lehetnek a meghibásodásnak?

A HDD-k esetében kattogó, kerregő hangot hallhatunk. Előfordulhat, hogy az operációs rendszer nem tölt be vagy hibaüzeneteket kapunk. Ebben az állapotban a lemez tartalma még általában menthető, de minél tovább használjuk annál jobban ronthatjuk az állapotát.

 

Összegzés

A fentiek alapján azt tanácsoljuk, hogy készítsünk folyamatosan mentést a legfontosabb adatainkról, munkáinkról, fotóinkról vagy használjunk felhő szolgáltatást. Használjunk vírusirtó szoftvert és lehetőségeink szerint figyeljünk az előjelekre és a biztonságra. Amennyiben nem találtál választ a kérdésedre szakszervizünkben készséggel állunk rendelkezésedre.

 

KISZÁLLÁS: 8:00-18:00

SZERVIZ: 9:00-17:00

Hívjon minket bizalommal!

06 70 / 610 2686

Szervizünk címe: 7632 Pécs, Lőtér utca 15.