Sikertelen bejelentkezés, elfelejtett jelszavak. Van megoldás!

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy nem tudtál az e-mail fiókodba vagy egy weboldalra bejelentkezni, mert elfelejtetted a jelszavad. Esetleg egy cetlire írtad, de már fogalmad sincs hol van. Ilyenkor nincs más megoldás, új jelszót kell beállítanod, de ez sem mindig egyszerű. A jelszavak visszaállításához biztonsági kérdésekre kell felelned, vagy például SMS érkezik a telefonodra a biztonsági kóddal, persze ez csak abban az esetben, ha beállítottál ilyet. Akár végérvényesen elveszítheted a fiókodat, ha nem tudsz bejelentkezni, ezért érdemes megismerni azokat az új lehetőségeket, amik segítenek jelszavaid megőrzésében. 

Ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, akkor valószínűleg nem fogjuk elfelejteni, azonban biztonsági szempontból nem túl szerencsés. Manapság gyakori, hogy biztonságosnak hitt weboldalakat is feltörnek hackerek, a jelszavakat pedig ellopják, bármennyire is erős jelszót használtunk. Ezekkel az adatokkal ezután megpróbálnak felhasználói fiókokba, például Skype, Facebook, Gmail bejelentkezni. Ha ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, akkor ez valószínűleg sikerülni is fog nekik, átvehetik a fiókunk felett az uralmat és kizárhatnak minket vagy akár anyagi kárt is okozhatnak.

Azt, hogy egy weboldalt feltörtek-e, ahol regisztrálva vagyunk, ellenőrizni is tudjuk az alábbi oldalon:

https://haveibeenpwned.com/

A keresőmezőbe írjuk be az e-mail címünket, és az oldal kidobja, ha van találat. Ebben az esetben a jelszavunkat azonnal változtassuk meg, ha máshol is ugyanezt a jelszót használjuk, akkor mindenhol.

Milyen a biztonságos jelszó?

Fontos, hogy sokan beleesnek abba a hibába, hogy nagyon egyszerű jelszót választanak pl. „12345” vagy az e-mail címük/felhasználónevük megegyezik a jelszóval. Pl. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. jelszava „alma77”. Ez nagyon könnyen feltörhető, tehát a fiókunk veszélyben van.

A biztonságos jelszó legalább 8 karakter, tartalmaz kis és nagy betűt, számot, esetleg speciális karaktereket. Pl. „Gh33X#Uk”. Ez a jelszó megfelelő védelmet nyújthat, azonban megjegyezni kevésbé tudjuk, pláne, ha 5-10 vagy 10-20 weboldalra is hasonlóan erős jelszót adtunk meg. De természetesen erre is van megoldás, amit a cikkünk további részében be is mutatunk.

Jelszó tárolás könnyedén és biztonságosan!

A jelszavaink megtartásának a legegyszerűbb módja, ha szinkronizáljuk. Ez a szolgáltatás már a legtöbb böngészőben benne van (pl. Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox). Ebben az esetben csak 1db e-mail címre és 1db erős jelszóra van szükségünk. A bejelentkezésünk után a böngésző minden jelszót elment és feltölti a saját tárhelyünkre. Ezt bárhonnan, bármikor elérhetjük a bejelentkezés után. Korlátlan mennyiségű jelszót tudunk itt tárolni, ráadásul a könyvjelzőinket is szinkronizálja.

A szinkronizálás vagy bejelentkezést az böngészőkben általában a jobb felső saroknál vagy a beállításokban találjuk. Bejelentkeznünk csak egy alkalommal kell, ezután aktív lesz a szinkronizálás. Fontos, hogy a jelszavaink mentését minden alkalommal engedélyezzük, amikor új weboldalra jelentkezünk be.

Mit tegyünk, ha nem emlékszünk a jelszavunkra, nem szinkronizáltuk és nem írtuk le?

Minden fióknál van lehetőség jelszó visszaállításra. Fontos, hogy egyes fiókoknál a sikertelen próbálkozások száma korlátozott. Tehát például a Skype esetében néhány próbálkozás után letilt minket 24 órára. Más weboldalaknál is „gyanús tevékenységnek” észlelik a túl sok próbálkozást. Ezért, ha elfelejtettük a jelszót ne próbálkozzunk túl sokat, válasszuk ki az „elfelejtettem a jelszavam” lehetőséget, ahol elkezdhetjük az azonosításunk, hogy valóban mi vagyunk a fiók tulajdonosai.

A regisztrációkor általában szükséges megadni egy biztonsági e-mail címet vagy telefonszámot. Ez a legegyszerűbb módja jelszavunk visszaállításának. Ilyenkor kapunk egy kódszámot, aminek a megadásával tudjuk bizonyítani, hogy a fiók a miénk és új jelszót választhatunk. Probléma akkor van, ha ezekhez már nem férünk hozzá vagy nem adtunk meg ilyet.

A visszaállítás további módja a személyes adatok, pl. születési idő, név, illetve a regisztrációkor megadott biztonsági kérdés helyes megválaszolása. Előfordulhat, hogy már erre sem emlékszünk, ezért érdemes ilyenkor egy olyan kérdést választani, amire csak egyféle válaszlehetőséget tudunk adni és biztosan nem felejtjük el.

KISZÁLLÁS: 8:00-18:00

SZERVIZ: 9:00-17:00

Hívjon minket bizalommal!

06 70 / 610 2686

Szervizünk címe: 7632 Pécs, Lőtér utca 15.