Hatékony védekezés a vírusok és reklámprogramok ellen

A számítógépes vírusok leggyakrabban az internetes böngészés mellett, e-mailben vagy például a közösségi oldalakon terjednek. Ezek lehetnek kéretlen reklámprogramok, amelyek felugró ablakokkal, zavaró reklámokkal nehezítik meg a számítógép használatot, de akár komoly károkat is okozhatnak rendszerünkben, például titkosíthatják a számítógépünkön található dokumentumokat, képeket és ezáltal visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak. 

A vírusok fejlett intelligenciával rendelkeznek, más futtatható programokat fertőznek meg, általában a háttérben, rejtetten működnek és ártó szándékkal készítették őket. A vírusok ellen általában vírusirtó szoftverrel védekezhetünk, azonban ez mellett számítógép használati és böngészési szokásaink változtatásával is hatékonyan védekezhetünk.

Milyen vírusirtót használjak?

Az ESET NOD32 vírusirtó otthoni és vállalati felhasználóknak is biztosít megoldást. Az „Antivirus” termékük alapvető védelmet biztosít, szokványos felhasználásra ezt ajánljuk. A „Security” pedig komplex védelmet nyújt a kártevők ellen. További előnye, hogy kevesebb erőforrást igényel, mint a legtöbb vírusirtó, ezáltal nem terheli le a számítógépünket.

A Malwarebytes Anti-Malware vírusirtó elsősorban kéretlen- és reklám programok keresésére és eltávolítására szolgál, szintén hatékony védelmet biztosít.

Védelem az internetes böngészéshez

A legtöbb vírusirtó már rendelkezik böngészőbe beépülő védelemmel is, amely folyamatosan ellenőrzi a meglátogatott weboldalakat és letöltött fájlokat, és azonnal riasztást küld, ha kártékony tartalmat észlel. Azonban van lehetőségünk reklámszűrű használatára is, amely egyrészt az internetes böngészést átláthatóbbá teszi felugró ablakokat is kiszűri, ezáltal nem tévedhetünk olyan oldalakra, ahova nem szerettünk volna. A legtöbb böngésző már rendelkezik beépített reklámszűrővel, de mi magunk is telepíthetjük ezeket.

Reklámszűrők

A reklámszűrők nem csak a reklámokat, felugró ablakokat távolítják el a weboldalakról, hanem segítségünkre lehetnek a vírusos weboldalak elkerülésében is. Az „uBlock Origin” reklámszűrő kiválóan használható Chrome és Firefox böngésző alatt is. A telepítés néhány kattintásból áll és bármikor ki-be kapcsolhatjuk ezt a funkciót.

Naprakész operációs rendszer

Állítsuk automatikusra az operációs rendszer (pl. Windows) frissítéseit, mert ezek a javítások biztonsági réseket is befoltoznak, amelyeket a vírusok rendszeresen kihasználnak. Ha Windows 7 (2020. januárban lejár a támogatása), Vista, esetleg még Windows XP rendszert használunk, ajánlott a Windows 10 rendszer beszerzése, mert a régi rendszerek már nem kapnak biztonsági frissítéseket.

Böngészési szokások

Általánosságban elmondható, hogy a felsorolt ismeretek mellett sem vagyunk teljes biztonságban az interneten, ha nem figyelünk oda milyen weboldalakat látogatunk. A közösségi oldalakon különösen óvatosnak kell lennünk, hiszen az utóbbi időben nagyon népszerűek a vírusok körében. Elegendő, ha egy bejegyzése kattintanunk és a vírus tovább terjedhet ismerőseinkhez is, anélkül, hogy tudnánk róla. Amennyiben megbízható, ismert weboldalakat látogatunk elkerülhetjük a meglepetéseket.

 

Amennyiben nem találtál választ a kérdésedre szakszervizünkben készséggel állunk rendelkezésedre.

KISZÁLLÁS: 8:00-18:00

SZERVIZ: 9:00-17:00

Hívjon minket bizalommal!

06 70 / 610 2686

Szervizünk címe: 7632 Pécs, Lőtér utca 15.